neděle 30. září 2007

Křižák pruhovaný ( Argiope bruennichi )

Křižák pruhovaný pochází z tropů a vlivem celkového oteplování se rychle šíří na sever. Ještě v roce 1991 byl jeho výskyt hlášený pouze z jižní Moravy. Fotografie tohoto exempláře (samičky) byla pořízena v Ledenicích 7.9. 2004. Zahrada s nízkým travním porostem nenabídla přirozený úkryt, vzala tedy za vděk ocelovým sloupkem branky. Po několika dnech zmizela (nedostatek potravy, ...).
V roce 2005 bylo zaznamenáno několik stovek jedinců v lokalitě NPR Brouskův mlýn - na říčce Stropnice, mezi Třebčí a Jílovicemi (Zdeněk Hanč). V létě 2006 byl jeho výskyt zaznamenán na mnoha částech České republiky a jeho expanze pokračuje.
Křižák pruhovaný na sebe upozorní charakteristickým žlutočerným "vosím" vybarvením a v pavučině hustějším utkaným pásmem. Samice dorůstá 15 - 20 mm, samec je výrazně menší 4-6 mm a nevýrazně zbarvený.
Převážně žije ve vysoké trávě, kde se živí hlavně kobylkami. Přesto ho najdete na zahrádkách i na zdech panelových domů. Kousnutí křižákem pruhovaným by nemělo pro člověka představovat nebezpečí. Lidskou kůži nedokáže prokousnout.
Naše území osidlují i další jedovatí pavouci, zápřednice jedovatá nebo snovačka. Zatím nebylo zaznamenáno žádné smrtelné kousnutí. V nejbližším okolí lidé hovoří o kousnutí kočky. Majitel kočky, shodou okolností veterinář, přisuzoval malátnost a potíže při pohybu srážce kočky s vozidlem. Při vyloučení tělesného poranění a jiného zdroje otravy, usoudil na otravu kousnutím pavoukem. Kočička svůj zážitek s pavoukem přežila.
Smrtelné nebezpečí podle odborníků, lidem nehrozí. Může dojít k bolestivému kousnutí s místním otokem. Pozor by si měli dát především alergici a děti (ty by mohly získat informace právě ve škole).
Zápřednice se přes den ukrývají v zámotku a aktivní jsou v noci. Samička své hnízdo brání a při jeho hlídání je agresivní. Potkat se s ní můžeme na suchých loukách s vyšší trávou.
Podobná situace známe i u rozšíření klíšťat, které se dnes vyskytují v čím dál vyšších nadmořských výškách.
Informace o šíření nových druhů hmyzu na našem území, najdeme nejčastěji na Internetu, méně už ve sdělovacích prostředcích a ve školách.
Šíření nových druhů hmyzu můžeme považovat za prokazatelný a citlivý ukazatel postupného oteplování. Jejich výskyt začíná ovlivňovat život lidí a zvířat i pěstování klasických plodin, které dosud nebyly ohroženy jejich napadením.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím
V létě 2007 jsem také pozoroval křižáka pruhovaného v ledenicíh u ČOV. Je to doela fešák velikej barevnej :)

Anonymní řekl(a)...

řekněte že to neni pravda já se pavouků bojim mě stačí vidět minipavouka a šílim jako jestli tu sou jedovatí pavouci tak se du zabarikádovat

Anonymní řekl(a)...

Tohohle pavouka pozoruji již několik dní na louce v Mladé Boleslavi,vypadá hrozivě

Anonymní řekl(a)...

I inclination not concur on it. I regard as warm-hearted post. Specially the title attracted me to study the whole story.

Anonymní řekl(a)...

Genial brief and this post helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.

Anonymní řekl(a)...

Easily I to but I dream the post should prepare more info then it has.

Anonymní řekl(a)...

dneska sme ho našli na zahradě ... fěšák to je, ale jelikož tu sou malé děti, tak sme ho přestěhovali ....

Anonymní řekl(a)...

Veltrusy září 2010, na zahradě kolem baráku,na vratech garáže a dokonce i uvnitř garáže na oknech dveří. Nějak se nám rozlézá.Vypadá hrozivě a děti se ho docela dost bojí.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
v létě 2010 jsem viděla tohoto pavouka na jihu Čech v Prachaticích.